Jeugdparticipatieprogramma voor de Caribbean Foiling Championships!

De reden voor het nieuwe kitefoil-format is mede omdat het een bredere weegave geeft van wat kitesurfen tegenwoordig is. Het is bedoeld om interesse, plezier en betrokkenheid van de sport te bevorderen. Het is niet enkel geschikt voor zeilers op olympisch niveau, maar juist voor een breed scala aan deelnemers. In het bijzonder is het bedoeld om een ​​beroep te doen op de jeugd.


Om de jeugdparticipatie op St. Martin (Caribbisch gebied, French West Indies) te stimuleren, waar de eerste Caribbean Foiling Championships worden gehouden, werkt de organisatie samen met locale kitesurfschool Wind Adventures Orient Bay aan een jeugd participatie programma.


‘Jeugdparticipatie is erg belangrijk voor de groei van deze geweldige discipline. Er is maar een handvol aan jong talent op St. Martin / St. Maarten en die zien nu een nieuwe kans op hun eigen eiland. Deze bijzondere samenwerking tussen het evenement en Wind Adventures Orient Bay maakt het voor de lokale jeugd mogelijk om deze nieuwe discipline te ervaren, mee te doen aan de Caribbean Foiling Championships en wellicht ooit aan de Olympische Spelen. Dit is de toekomst en ze maken er deel van uit! ', zegt Sacha van der Wouden (mede-oprichter Caribbean Foiling Championships) met een grote glimlach.


We hebben gekozen om Mathijs Detering en Justin Pieterse mee te laten doen aan het jeugdparticipatieprogramma omdat ze momenteel een van de weinige kiteboarders onder de 18 jaar zijn op St. Martin / St. Maarten die ook nog eens veel interesse tonen in kitefoiling. We hebben de perfecte omstandigheden om te leren kitefoilen op het eiland en verrassend genoeg zijn er (nog) zo weinig kitefoilende jongeren op dit moment. Door hen de basis van kitefoiling te leren, hopen we meer jongeren te raken', zegt Emmanuel Demanez (eigenaar van Wind Adventures SXM).


Voordat je met kitefoiling kunt beginnen, is een goed begrip van kiteboarding nodig. Er zijn slechts een hand vol jonge kiteboarders op St. Martin / St. Maarten wat het moeilijk maakt om een ​​overgang naar foiling te maken. Wind Adventures probeert echter een nieuwe generatie kitefoilers te ontwikkelen door kinderen te leren zeilen, wat hen alles leert over de wind. Vervolgens leert de school ze hoe ze kunnen kitesurfen en uiteindelijk hoe ze de kitefoil moeten gebruiken. Dit proces is sneller dan de meeste mensen denken omdat kinderen zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden.


Mathijs Detering (deelnemer van het Youth Participation-programma) zegt:’ Voordat ik begon met kitesurfen, wist ik al hoe ik moest zeilen en windsurfen. Ik werd verliefd op de kitesurfsport zodra ik begon! Kitesurfen is geweldig (!), Je gaat snel, je springt hoog en vooruitgang boeken is veel eenvoudiger dan met windsurfen of zeilen. Mijn vriend Justin is onlangs begonnen met kiten, dus ik was erg blij met een kite mate. Het enige verschil was dat hij op een hydrofoil begon. Het zag er heel leuk uit, dus ik vroeg Justin of hij me kon leren foilen en gelukkig zei hij ja. Er was één probleem, hij had alleen een oude en kleine kite dus maakten we een deal: hij zou mij leren kitefoilen, en dan mocht hij mijn grotere (12m2) kite met bar lenen. Zo hebben we een compleet foilset gecreëerd en zijn we samen gaan oefenen!’


Mathijs vervolgt, ’Maxim van den Pol (mede-oprichter van de Caribbean Foiling Championships) was mijn voormalige zeilcoach. Hij vertelde me over de Caribbean Foiling Championships en nu nemen Justin en ik deel aan het jeugdprogramma van het foil-evenement. Ik kijk uit naar de Caribbean Foiling Championships en ben erg blij met de kans die ze me geven. Ik heb slechts vier maanden om te oefenen voor de race, dus ik train wanneer ik kan!


Benieuwd hun voortgang, volg dan de Caribbean Foiling Championships Facebook en Instagram of kom naar de Caribbean Foiling Championships in Orient Bay (St. Martin) op 21-22-23 februari 2020.The Caribbean Foiling Championships will celebrate its first edition in 2020 from February 21-23. This new and innovative event will offer three days of racing for professional as well as leisure kite/windsurf foilers! With trade winds, crystal clear waters and an everyday sunshine, this island paradise is the perfect setting for this one-of-a- kind event. One-of-a- kind in every respect; The first big kite foiling event in the Caribbean!


Don't miss a thing! Join our mailing list today!

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon